Κρατική λοταρία vs ΟΠΑΠ

Όλες οι ειδήσεις που χαρακτηρίζονται ως Τελευταία Νέα.
Άβαταρ μέλους
VolosbeTeam
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26.05.2015 13:18
Κώτσης Βασίλης

Δημιουργία εθνικού φορέα τυχερών παιχνιδιών που θα λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στον ιδιωτικοποιημένο ΟΠΑΠ προτείνει ο όμιλος Intralot στην κυβέρνηση

Ο εκτιμώμενος τζίρος της εθνικής λοταρίας θα ανέρχεται σε 2-3 δισ. ετησίως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πρόταση της Intralot

Η απόκτηση του 33% του οπαπ από τους Τσέχους Γίρι Σμετς και Πάβελ Κόμαρεκ και τους έλληνες συνεταίρους τους Γ. Μελισσανίδη και Χρ. Κοπελούζο στοίχισε στην Intralot και στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2013.

Ιδίως στοίχισε ο τρόπος της απώλειας του οπαπ από την κοινοπραξία της Emma Delta, καθώς τα 2/3 του τιμήματος καλύφθηκαν με δανεισμό με εγγύηση μετοχές του Οργανισμού, κάτι που η Intralot ως ελληνική εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, καθώς το ρίσκο της χώρας σκίαζε τότε τις συναλλαγές της με τις εγχώριες και κυρίως με τις ξένες τράπεζες. Μάλιστα, για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της είχε εκδώσει στις αρχές Αυγούστου του 2013 ομόλογο 325 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%!

Ξεχείλισε το ποτήρι
Στη συνέχεια οι νέοι ιδιοκτήτες του οπαπ «κούρεψαν» το συμβόλαιο του τεχνολογικού παρόχου που είχε η Intralot με τον οπαπ κατά 40% και μόλις πριν από λίγους μήνες πήραν μέσα από τα χέρια της Intralot την αποκλειστική άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος προσφέροντας πολλαπλάσιο τίμημα ακόμη και από την πρόταση του ανεξάρτητου εκτιμητή του ΤΑΙΠΕΔ.

Η απώλεια του ιπποδρόμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τον έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος να χάνει, να περάσει στην αντεπίθεση.

Με επιστολή του στις 15 Μαΐου ο κ. Κόκκαλης πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τη δημιουργία Εθνικής Λοταρίας.

Μέσα από ένα τρισέλιδο κείμενο ο κ. Κόκκαλης υποστηρίζει ότι υπάρχει πολύς χώρος στον κλάδο για έναν δυνατό παίκτη, αφού μόνο η παράνομη αγορά είναι ίση σε αξία με τη νόμιμη. Επισημαίνει ότι το μονοπώλιο του οπαπ στα αριθμολαχεία αφορά συγκεκριμένη γκάμα παιχνιδιών - δηλαδή μπορεί από έναν άλλον φορέα να προσφερθούν διαφορετικού τύπου παιχνίδια, όπως Λόττο, Τζόκερ, Κίνο, ενώ για το Πάμε Στοίχημα, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα των παιχνιδιών του οπαπ, το πέναλτι το οποίο θα δικαιούται ο οπαπ/Emma Delta από το σπάσιμο του μονοπωλίου ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, «ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα αναμενόμενα έσοδα από το άνοιγμα της αγοράς στο δημοφιλές αυτό παιχνίδι».

Ο κ. Κόκκαλης όμως με την πρότασή του απευθύνεται κυρίως στο πολιτικό ένστικτο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στις παρακαταθήκες και στο προγραμματικό φορτίο των προηγούμενων δεκαετιών ελπίζοντας ότι θα «συγκινήσει» τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αξιοποιήσουν - σε μια εποχή προφανούς οικονομικής στενότητας - «έξυπνες ιδέες» που χωρίς κόστος μπορούν να ζεστάνουν τα ταλαιπωρημένα δημόσια ταμεία.

«Απώλεια εσόδων»
Δεν είναι τυχαίες δύο φράσεις στην πρόταση του κ. Κόκκαλη με πολιτικό μήνυμα: «Η ιδιωτικοποίηση του οπαπ από την προηγούμενη κυβέρνηση, πέραν της προφανούς μεθόδευσης υπέρ του μοναδικού υποψηφίου, οδήγησε στο αναμφισβήτητο γεγονός της απώλειας σημαντικών εσόδων για το κράτος» και «ο ιδιωτικοποιημένος οπαπ με το μεγάλο διαφημιστικό και χορηγικό budget επηρεάζει τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό, τομείς με ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σημασία στη χώρα».

Τα κύρια σημεία της πρότασης του κ. Κόκκαλη έχουν ως εξής:

α) Ιδρυση κρατικής λοταρίας με βασικούς μετόχους είτε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία είτε το Δημόσιο σε σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ).

β) Η διαχείριση της λοταρίας να παραχωρηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 έτη) σε έμπειρο ιδιώτη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Ο ιδιώτης θα πρέπει να υποβάλει εγγυημένο business plan εσόδων.

γ) Το κράτος ως τίμημα θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα από την παραχώρηση της διαχείρισης 100-200 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης.

δ) Τυχόν ενστάσεις του οπαπ που σήμερα έχει το μονοπώλιο στα περισσότερα τυχερά παιχνίδια θα αντιμετωπιστούν δικαστικά και το οποιοδήποτε κόστος θα το αναλάβει ο ιδιώτης παραχωρησιούχος.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος ο κ. Κόκκαλης επισήμανε πως απαιτείται η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία ως σήμερα «λειτουργεί με νομικίστικα κριτήρια και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του οπαπ».

Τα οφέλη
Τέλος, στα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία μιας κρατικής λοταρίας, η πρόταση της Intralot μεταξύ άλλων επισημαίνει:

α) Η σωστή και εύρυθμη οργάνωση του κλάδου θα βοηθήσει στη συνολική ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της παράνομης αγοράς. Η συνολική ανάπτυξη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα του Δημοσίου εκτιμώμενα σε 500-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, περιλαμβανομένων εσόδων από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, διαφήμισης κ.ά.

β) Δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας κυρίως στην ανάπτυξη νέων δικτύων πώλησης και στην οργάνωση της νέας λοταρίας.

γ) Τα ασφαλιστικά ταμεία που θα μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εθνικής λοταρίας θα εισπράττουν μερίσματα. Ο εκτιμώμενος τζίρος της εθνικής λοταρίας θα ανέρχεται σε 2-3 δισ. ευρώ ετησίως (ανάλογα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση).

δ) Δημιουργία υγιούς ανταγωνιστικού πλαισίου το οποίο λειτουργεί προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών σπάζοντας παράλληλα τον μεγάλο κίνδυνο ενός πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου του οπαπ, ο οποίος θα ελέγχει το 90% της εγχώριας αγοράς (εκτός καζίνων) και βέβαια θα έχει σοβαρή επιρροή στα ΜΜΕ και στον αθλητισμό.Οι θέσεις της εισηγμένης
Πώς χτίστηκε το μονοπώλιο
Από τον οπαπ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, αλλά λίγο-πολύ επειδή το μονοπώλιο του Οργανισμού έχει τεθεί και στο παρελθόν υπό αμφισβήτηση είναι γνωστές οι θέσεις του. Για το μονοπώλιο ως το 2020 για 11 παιχνίδια πλήρωσε το 2000 ο οπαπ 320 εκατ. ευρώ. Για την παράταση του μονοπωλίου ως το 2030 πλήρωσε το 2011 άλλα 375 εκατ. ευρώ. Επίσης κατέβαλε 560 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 35.000 VLTs σε όλη την επικράτεια, άλλα 127 εκατ. ευρώ για τη 12ετή άδεια εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων και 40 εκατ. ευρώ για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Κυρίως όμως από τον οπαπ προβάλλουν το γεγονός ότι από το 2013 οι Τσέχοι για να αποκτήσουν το 33% συμφώνησαν στην καταβολή του 30% του μεικτού κέρδους στο κράτος. H αποδοχή αυτή εκτίναξε τα έσοδα από φόρους που καταβάλλει ο οπαπ στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Γενικότερα το κράτος από τις τέσσερις μετοχοποιήσεις του οπαπ που προηγήθηκαν της πώλησης του 33% συν το τίμημα της Emma Delta για την πλήρη ιδιωτικοποίηση έχει εισπράξει 3,3 δισ. ευρώ.

Επίσης κύκλοι του οπαπ αναφερόμενοι στα 30 εκατ. ευρώ για το σπάσιμο του μονοπωλίου στο Πάμε Στοίχημα που ισχυρίζεται η πλευρά του κ. Κόκκαλη ότι θα είναι η ποινολόγηση υποστηρίζουν πως οι ρήτρες μόνο για το online στοίχημα είναι πολλαπλάσιες των 30 εκατ. ευρώ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?a ... E%B1%CF%80
Απάντηση με παράθεση

Επιστροφή στο Αρχείο Τελευταίων Νέων

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 22 επισκέπτες

cron