«Ψάχνουν» τις στοιχηματικές για φοροδιαφυγή, και όχι μόνο…

Όλες οι ειδήσεις που χαρακτηρίζονται ως Τελευταία Νέα.
Άβαταρ μέλους
VolosbeTeam
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16.04.2016 18:33
Εικόνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα του διαδικτυακού στοιχήματος. Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις φορολογικές αρχές αλλά και από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος που εδρεύει στο ΣΔΟΕ, είναι αποφασισμένη να ρυθμίσει άμεσα την αγορά των on line τυχερών παιγνιδιών, κάτι που από το 2011, ενώ είχε υποχρέωση να προχωρήσει σε σύνταξη του σχετικού καταστατικού χάρτη, δεν το έπραξε.

Τώρα που τα «έσφιξαν τα λουριά» στον οικονομικό τομέα αναζητά λύσεις.

Πέραν της κυβερνητικής παράλειψης να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις, υπάρχει και η Αναφορά-Αίτηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. προς τις αρμόδιες αρχές (υπουργό Οικονομικών, γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πρόεδρο της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), με πλήθος στοιχείων για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή, αναφορά που στην περίοδο των ισχνών αγελάδων στην οικονομία υποχρεώνει τις παραπάνω αρχές να διερευνήσουν το θέμα, ώστε να υποχρεώσει τις εταιρείες με προσωρινές στοιχηματικές άδειες να πληρώσουν κάτι παραπάνω από 27.000 ευρώ(!!!), που είναι το σύνολο των εσόδων από τη για μία τριετία φορολογία τους.

Σχετικές πληροφορίες για το θέμα αυτό είναι μέχρι στιγμής η τοποθέτηση στις 7/1/2016 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνος Αλεξιάδη, που δείχνει να έχει γνώση του θέματος, πλην όμως μέχρι σήμερα να μην έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια που θα έδινε κάποιες ανάσες στα ταμεία του κράτους.

Τι είχε πει ο Τρύφων Αλεξιάδης

«Τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής είναι ότι έχουμε διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα που παρέχεται από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε off shore δικαιοδοσίες, όπως η Νήσος του Μαν και οι Ολλανδικές Αντίλλες, και υπάρχουν ευθύνες για αυτούς που νομοθέτησαν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Έχουμε σύναψη συμφωνιών με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα προκειμένου να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσω των ιστοσελίδων τους. Έχουμε λήξη της ισχύος της νόμιμης άδειάς τους κατά τον χρόνο υπαγωγής τους στο μεταβατικό καθεστώς και γενικά χρησιμοποιούν άδειες που δεν έχουν εκδοθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου. Τέλος, δεν κατέχουν άμεσα άδεια, αλλά χρησιμοποιούν άδεια που διαθέτει άλλη, συνδεδεμένη εταιρεία». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε επίσης ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των 24 εταιρειών είναι πενιχρά: «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές για να πληρώσουν αυτά που πρέπει».

Και το «Βήμα» στο παιχνίδι

Μέσα στον ορυμαγδό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη δανειοδότηση των κομμάτων, το «Βήμα της Κυριακής» στις 27/3/2016 έφερε στην επιφάνεια μετά από τρεις μήνες την Αναφορά-Καταγγελία της ΟΠΑΠ Α.Ε., κάνοντας λόγο για «Πόλεμο του ΟΠΑΠ με τους “24” του Διαδικτύου».

Βεβαίως, μπορεί η αναθέρμανση του θέματος να είχε και ως στόχο μέτοχο του Mega, που έχει σχέση με στοιχηματική εταιρεία, αλλά όπως και να το κάνουμε, όταν ένα θέμα που εγείρει ποινικές ευθύνες, δημοσιεύεται σε έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας, δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. Πόσω μάλλον όταν γίνονται επισημάνσεις που αφορούν φοροδιαφυγή και πλημμελή έλεγχο από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Τι είχε επισημάνει το «Βήμα» μέσα από την Αναφορά της ΟΠΑΠ Α.Ε.;

«Τα κέρδη προ φόρων των 24 φορολογούνται κατά δήλωσή τους αφού ο server με τα πλήρη στοιχεία των παικτών και των συναλλαγών είναι στο εξωτερικό.

»Οι 24 εταιρείες δεν ελέγχονται από την ΕΕΕΠ αλλά από το υπουργείο Οικονομικών. Η Επιτροπή ελέγχει τη συμβατότητα των διαφημίσεών τους βάσει του κώδικα εμπορικής επικοινωνίας που έχει συντάξει».

Τι έγραψε το «Βήμα»

Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ του συντάκτη του «Βήματος» Βασίλη Κώτση:

Πόλεμος του ΟΠΑΠ με τους «24» του Διαδικτύου

Ο οργανισμός περνά στην αντεπίθεση με βαριές καταγγελίες για την αδειοδότησή τους στον ηλεκτρονικό τζόγο

To 2011 για να λάβουν την άδεια οι 24 έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά φόρο για το 2010 επί των μεικτών κερδών (30%), φόρο εισοδήματος αλλά και το 10% από τα κέρδη που επέστρεφαν στους παίκτες. Αθροιστικά κατέβαλαν περίπου 2 εκατ. ευρώ, από έναν τζίρο 1,3 δισ. ευρώ!

Ο ετήσιος τζίρος του νόμιμου διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 1,3 δισ. ευρώ. Ενα ιλιγγιώδες ποσό το οποίο σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ κακώς έχει κληθεί να μοιραστεί με τις 24 εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν από την ελληνική πολιτεία και εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς του νόμου 4002/2011, ο οποίος ρυθμίζει την αγορά των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας.

Ο ΟΠΑΠ μέσα από μια πολυσέλιδη αναφορά που έχει σταλεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή, στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα, στον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γεώργιο Παντελή και στον πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων καταγγέλλει σχεδόν την πλειοψηφία των 24 εταιρειών πως όταν εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, συν το γεγονός ότι η δραστηριότητά τους καταστρατηγεί το μονοπώλιο που έχει κατοχυρώσει ο ΟΠΑΠ καταβάλλοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική πολιτεία.

Η έρευνα της ΕΕΕΠ

Ο ΟΠΑΠ εκτός από τα δικά του στοιχεία επικαλείται και ευρήματα από παλαιότερη έρευνα της ΕΕΕΠ η οποία με στοιχεία που είχε υποβάλει προς περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες ΔΟΥ ανέφερε πως κάποιες εταιρείες που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς απέκτησαν νόμιμη άδεια σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, άλλες εντάχθηκαν χρησιμοποιώντας άδεια άλλων εταιρειών, άλλες δεν ήταν καν εγκατεστημένες στην ΕΕ, όπως απαιτείτο, ενώ οι τζίροι που δηλώθηκαν από ορισμένες εταιρείες δεν ανταποκρίνονταν στην εκτιμώμενη αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Οι παραπάνω καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα πενιχρά έσοδα που δηλώνουν προς φορολόγηση οι 24 – το 2014 βάσει των κερδών προ φόρων που δήλωσαν πλήρωσαν αθροιστικά 27.000 ευρώ (!) – καθώς έχουν τις έδρες τους εκτός Ελλάδος και φορολογούνται κατά δήλωσή τους αφού ο server με τα πλήρη στοιχεία των παικτών και των συναλλαγών είναι στο εξωτερικό.

Το «ευρωπαϊκό» Κουρασάο

O ΟΠΑΠ στην αναφορά του προς τους φορείς της πολιτείας παραθέτει παραδείγματα εταιρειών που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ισχυρίζεται πως έλαβαν παράνομα την προσωρινή άδεια:

Η εταιρεία B2B Gaming Services Malta Limited, ελληνικών συμφερόντων, ιδρύθηκε στη Μάλτα το 2007 και έχει τρεις άδειες τυχερών παιγνίων. Υπό τις άδειες αυτές λειτουργούν σήμερα, είτε ως εγκεκριμένοι ενδιάμεσοι (approved intermediaries), είτε απευθείας 12 ιστότοποι.

Σε αυτούς τους ιστοτόπους που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα μία από τις φερόμενες άδειες φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2010 (για τον ιστότοπο www.bet365.gr) ενώ η ίδια άδεια σε άλλους ιστοτόπους (www.magicbet.com, www.betshop.gr κ.α.) φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2012, μετά δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011. Επίσης, από τις δημοσιευμένες καταστάσεις της εταιρείας προκύπτει πως το 2011 και το 2012 δεν είχε καθόλου έσοδα από την παροχή στοιχήματος και τυχερών παιγνίων και ο ΟΠΑΠ ερωτά πώς είναι δυνατόν η εν λόγω εταιρεία να παρείχε πράγματι υπηρεσίες στην Ελλάδα κατά την 22α Αυγούστου 2011, όπως προϋποθέτει ο νόμος 4002/2011. Μάλιστα, από τις δημοσιευμένες καταστάσεις τής εν λόγω εταιρείας προκύπτει ότι το έτος 2013 ο τζίρος της από στοίχημα και άλλα τυχερά παίγνια εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1,02 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία Gambling Malta Limited, που λειτουργεί σήμερα τους ιστοτόπους www.stoiximan.gr και www.betano.com, ιδρύθηκε στη Μάλτα το 2007 και κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011 είχε άδεια μόνο για παιχνίδια πόκερ μέσω Διαδικτύου (3ης τάξεως άδεια).

Η εταιρεία μέσω των παραπάνω ιστοτόπων προσφέρει υπηρεσίες στοιχήματος και παιχνίδια τύπου casino μέσω των αδειών α) MGA/CLI/567/2009 και β) MGA/CL2/567/2009 που εκδόθηκαν και οι δύο στις 22 Φεβρουαρίου 2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4002/2001. Ως τον Οκτώβριο του 2014 οι δύο παραπάνω άδειες φέρονταν να κατέχονται από την αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία Pocasport Limited, η οποία στη συνέχεια μεταβίβασε τις άδειες αυτές στην Gambling Malta Limιted. Μέτοχοι της Pocasport εμφανίζονται να είναι η κυρία Ειρήνη Μανουσάκη και οι κ.κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, Δημήτριος Μάρης και Ιωάννης Σπανουδάκης.

Τον Νοέμβριο του 2015 σε καφέ σε κεντρική πλατεία της Κέρκυρας εισέβαλαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε εγκαταστήσει 24 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου διεξαγόταν παράνομος στοιχηματισμός μέσω της ιστοσελίδας www.1X2bet.gr, η οποία είναι η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας Eldorado Sportwetten GmbH που είναι μία εκ των 24 στοιχηματικών εταιρειών.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εξακρίβωσαν ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε στήσει παράνομο επίγειο δίκτυο στοιχηματισμού. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο παράνομος στοιχηματισμός γινόταν μέσω ειδικού server από τη Βουλγαρία, ώστε να μην υπάρχει η απόδοση φόρων προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ο εισαγγελέας εκτός από τον ιδιοκτήτη του καφέ έδωσε εντολή να συλληφθεί και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Η ιστοσελίδα www.1Χ2bet.gr λειτουργεί κανονικά και λαμβάνει στοιχήματα, καταγγέλλει ο ΟΠΑΠ, και δεν έχει ενταχθεί στην black list της ΕΕΕΠ. Σημειώνεται πως επί προεδρίας Αντώνη Στεργιώτη ο κατάλογος με τις παράνομες εταιρείες δεν έχει ανανεωθεί.

Η εταιρεία Online Amusement Solutions NV έχει έδρα το Κουρασάο της Καραϊβικής που δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως απαιτεί ο νόμος 4002/2011.

Συμβάσεις με το Δημόσιο

Εχει καταβληθεί €1,26 δισ. για το μονοπώλιο

Ο ΟΠΑΠ μέσω δύο συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, το 2000 και το 2011, και αφού κατέβαλε 320 εκατ. ευρώ και 375 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατοχύρωσε το αποκλειστικό δικαίωμα να προσφέρει 13 παίγνια (Τζόκερ, Λόττο, Κίνο κ.ά.) όταν αυτά διεξάγονται επίγεια – μέσω πρακτορείων – ως το 2030. Επίσης, για 12 από τα 13 παίγνια έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να τα προσφέρει και μέσω Διαδικτύου ως το 2030, πλην του στοιχήματος προκαθορισμένης απόδοσης, που στο Διαδίκτυο έχει το μονοπώλιο ως το 2020. Παράλληλα με τα 560 εκατ. ευρώ που έδωσε για να εξασφαλίσει τη 10ετή άδεια των VLTs το 2011 έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει επίγεια ή μέσω Διαδικτύου παίγνια τύπου καζίνου με γεννήτρια τυχαίων αριθμών (reel games, πόκερ, μπλακ τζακ, ρουλέτα).

Ολα αυτά τα παιχνίδια ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει στην αναφορά του ότι προσφέρονται από τους 24, με αποτέλεσμα να «έχουν προσβληθεί ανεπανόρθωτα τα ως άνω αποκλειστικά δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία μας».

Οικονομικοί εισαγγελείς και ΣΔΟΕ «ψάχνουν»

Όλα τα παραπάνω ήταν φυσικό να μην αφήσουν αδιάφορους την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ. Ήδη, οι έρευνες έχουν ξεκινήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», συγκεντρώνονται στοιχεία που στην τελική τους μορφή στοιχειοθετούν ποινικές παραβάσεις, κακουργηματικού χαρακτήρα, και μάλιστα εις βάρος του Δημοσίου.

Ήδη ερευνώνται τα εξής:

α) Πώς και με ποια δικαιολογητικά χορηγήθηκαν ΑΦΜ στις στοιχηματικές εταιρείες κατά παράβαση των οριζομένων από τον νόμο 402/2011. Εδώ γεννάται το ερώτημα εάν οι υπάλληλοι της αρμόδιας ΔΟΥ είχαν απευθύνει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και, εάν ναι, ποια απάντηση έχουν λάβει;

β) Η ευθύνη των συμμετεχόντων στις στοιχηματικές εταιρείες για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, «δεδομένου ότι με πλαστά – άκυρα δικαιολογητικά παραπλάνησαν το Δημόσιο και το τελευταίο εξέδωσε ΑΦΜ για την νόμιμη λειτουργία των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 220 ΠΚ παρ 1: «Όποιος πετυχαίνει με εξαπάτηση να βεβαιωθεί σε δημόσιο έγγραφο αναληθής περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπιες, καθώς και όποιος χρησιμοποιεί τέτοια ψευδής βεβαίωση για να εξαπατήσει άλλον σχετικά με το περιστατικό αυτό, τιμωρείτε με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι 3 ετών αν δεν τιμωρείται βαρύτερα από τις διατάξεις ηθικής αυτουργίας».

γ) Η ευθύνη των στελεχών των στοιχηματικών εταιρειών για κακουργηματικού χαρακτήρα ψευδή δήλωση που υπέβαλαν προς την αρμόδια ΔΟΥ, ότι δήθεν είχαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις ενώ στην πραγματικότητα στερούντο αυτών, επί σκοπώ να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ».

Οι έρευνες επεκτείνονται και στη συμμετοχή των διαφόρων ιστότοπων, οι οποίοι συνεργούνε στην προώθηση των στοιχηματικών εταιρειών αυτών, και στις πιθανές ποινικές ευθύνες που προκύπτουν.

Τριβές και για το μονοπώλιο

Όπως αναφέραμε στην αρχή του ρεπορτάζ, η οικονομική ένδεια του κράτους υπαγορεύει την έρευνα κάθε πρόσφορου τομέα που μπορεί να αποφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Όσον αφορά τον μονοπωλιακό χαρακτήρα της ΟΠΑΠ Α.Ε. και τις αντιδράσεις των προσωρινών αδειούχων εταιρειών γι’ αυτό με επίκληση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ακόμη και αν έχουν δίκιο, γεννάται το ερώτημα: Το κράτος πούλησε ένα δικαίωμα που δεν είχε;

Αν ναι, τότε οι αποζημιώσεις των Τσέχων εις βάρος του Δημοσίου δεν θα έχουν ύψος μόνο 1 δισ. ευρώ –όπως έγινε για τα VLT’s– αλλά πολύ περισσότερα…

http://www.iapopsi.gr/%CF%88%CE%AC%CF%8 ... %81%CE%BF/
Απάντηση με παράθεση

Επιστροφή στο Αρχείο Τελευταίων Νέων

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 23 επισκέπτες

cron